Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Αντιμετωπίζοντας το φόβο.....

    


 
 Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου. Στην αρχαία Ελλάδα είχε προσωποποιηθεί ως γιος της Αφροδίτης και του Άρη τον οποίον και συνόδευε στα πεδία των μαχών. Για τους Σπαρτιάτες το ιερό του φόβου συνιστούσε σύμβολο πειθαρχίας και συνοχής των στρατιωτικών δυνάμεων. Αναγνωρισμένος λοιπόν ήδη από τα αρχαία χρόνια ως ένα εργαλείο χειρισμού του πολέμου και της διχόνοιας, το διαχρονικό αυτό συναίσθημα,ριζωμένο στην ανθρώπινη φύση,είναι έυκολα εκμεταλλέυσιμο, προς όφελος όσων επιθυμούν τον έλεγχο μέσω της διαίρεσης των κοινωνικών συνόλων και του ιδιοτελούς χειρισμού των ατομικών συνειδήσεων.


 Ο φόβος είναι το συναίσθημα που θα μας καθηλώσει ή θα μας δραστηριοποιήσει. Είναι επιλογή μας λοιπόν το να τον χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, αποκτώντας την δεξιότητα να ρυθμίζουμε με την λογική μας, το πόσο σχετίζεται με πραγματικούς ή πλασματικούς κινδύνους. Αναγνωρίζοντας ο καθένας τον προσωπικό του φόβο εξασθενεί τις ψευδαισθήσεις του. Τις περισσότερες φορές είναι ένα νοητικό κατασκεύασμα το οποίο βασίζεται συνήθως στα προσωπικά βιώματα του καθενός.Επιπροσθέτως οι εξωτερικές συνθήκες τον επιρεάζουν,συντηρούν και τρέφουν με τον τρόπο τους. Συγκεκριμένα στη σημερινή πραγματικότητα της φτώχειας, του ρατσισμού, της απληστίας και του ατομικού συμφέροντος, η εκμετάλλευσή του γίνεται για την υποβάθμιση των πραγματικών αιτιών της δυστυχίας μέσω της κατασκευής μεγαλοποιημένων απειλών. 


 Η εξάλειψη του φόβου προϋποθέτει αυτογνωσία, διάθεση για αλλαγή και δύναμη να έρθουμε αντιμέτωποι με την βαθύτερη πλευρά του εαυτού μας. Η δημιουργία και η ύπαρξη φορέων που αντανακλούν και εκμεταλλεύονται αυτόν το φόβο, είναι η απόδειξη για το πόσο λίγοι άνθρωποι εργάζονται με τον εαυτό τους για να τον απελευθερώσουν απ' αυτόν. Για τους περισσότερους, δυστυχώς, είναι πολύ πιο βολικό να τον προβάλλουν σε πιο αδύναμα οντα, εμποδίζοντας έτσι την εξέλιξή τους και διαιωνίζοντας μία άρρωστη κατάσταση που μας βαραίνει όλους. Ο φόβος είναι όντως ένας τρόπος να κάνεις τους ανθρώπους υπακουούς, ακόμη και να τους ξεφτιλίσεις αποτελώντας ουσιαστικό βοήθημα των ολιγαρχικών καθεστώτων. Όποιος φοβάται συμπεριφέρεται σαν σκλάβος. Ο φόβος ταπεινώνει, υποτάσσει, ελέγχει και κατευθύνει.
      

 Ο φόβος λοιπόν όταν υπάρχει και τρέφεται είναι επόμενο να πολλαπλασιάζεται. Ο ενικός αριθμός γίνεται πληθυντικός και σκεπάζει το όμορφα συναισθήματα όπως αυτό του έρωτα, της αγάπης, της συντροφικότητας, της φιλίας κι άλλων ακόμα που δίνουν νόημα στη ζωή μας.Χρησιμοιήστε τη φαντασία όχι για να φοβάστε μέχρι το θάνατο, αλλά για να εμπνευστείτε για την ζωή 

1 σχόλιο: